Vakfımızın Tarihçesi

RESMİ GAZETE: (16-KASIM-1991........SAYI:21053)

TESCİL KARARINI VEREN MAHKEME ve KARAR TARİHİ :

FATİH 1.Asliye Hukuk Hakimliğinin 8/3/1991 gün, E:1990/835,K:1991/222 sayılı Kararı  ile kurulmuştur.

Bozkırlılarm gurbette kurmuş oldukları ilk Vakıf olma özelliği ile dikkat çeken Bozkırlılar İlim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı; Hoca Üveys Mahallesi, Safran Sokak, No: 7, Fatih, istanbul adresinde kurulmuştur. 16.Kasim.1991 tarih ve 21053 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan tüzüğğü ile Vakfedenlerin isimleri şu hemşehrilerimiz­den oluşmuştur; Hüsnü TUNA, Serdar GÜL, Mehmet DOĞAN, İsmail GÖKSU, Ahmet PETEK, Ahmet CAN, Mehmet ŞEVİK, Abdullah GÜVEN, Kâmil BİLGİN, Cengiz ÇINAR, Mehmet YILDIZ, Musttafa DOĞAN, Ali ERGÜN, Mustafa KARA, Halil İbrahim SERBEST, Mehmet ÜNAL, Bayram ARI, Dursun GÜMÜŞ, Mehmet ÇİÇEK, Halil KATIRCI, Mustafa ALGÜL, Kudret BÜLBÜL, Bilal GÖKSU, Mev-lüt CEYLAN, Hasan YETİŞEN, Ömer AYDOĞDU, Mehmet CAN, Hacı Hasan ER­DAL ve Musa GÜL.
"Öncelikle Bozkırlılar olmak üzere, kişilerin maddi, manevi, sosyal, kültürel ih­tiyaçlarını karşılamak, milli ve manevi değerlere bağlı insan yetiştirmek ve eğitmek, Bozkırlılar arasında dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak" amacı taşınarak kuru­lan Bozkırlılar İlim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın şu faaliyetleri gerçekleştiril­miştir:

1. Bozkırlılar arası münasebetleri kuvvetlendirici özel yarışmalar, şenlikler ter­tip edilmiş,
  2. İhtiyaç sahibi öğrencilere karşılıklı veya karşılıksız burs ve krediler vermiş, bunlara barınacak yurt ve ev bulmaya çalışmış,
  3. Bozkır Gündem" adlı uzun süreli aylık bir dergi çıkarılmış, bu dergi bütün ülkemize dağıtılmış, 2002 yılı itibarıyla ise derginin yerini "Bozkırlılar" adlı bir vakıf bülteni almış,
  4. Sık sık Bozkır İlçesi'ne bağlı kasaba ve köylerde yaşayan vatandaşlarımıza ücretsiz sağlık taraması yaptırılmış, hasta olanlara ücretsiz ilaçları verilmiş,
  5. Konya İli'nde bir şube açılmış, böylelikle Konya'daki hemşehrilerimiz bir araya getirilmeye çalışılmış, (bu konuda; Avukat Ahmet ÖZER, Hasan Ali ÜNLÜ ve Nuri ODACI'nın olağanüstü gayretleri olmuştur)
  6. İstanbul ve Konya illeri ile Bozkır İlçesi'nde her türlü konfora haiz öğrenci yurdu yapılmış, bu yurtta fakir durumdaki Bozkırlı öğrencilere barınma imkanları sağlanmış,
  7. Fakir ve muhtaç durumdaki ailelere maddi anlamda yardımlar yapılmış, fakir ve muhtaç durumdaki öğrencilere giyim ve kırtasiye yardımı yapılmış,
  8. Fakir ve kimsesizlere nişan, düğün ve sünnet yardımlarında bulunmuş,
  9. Bozkır'da, bağlı kasaba ve köylerinde ağaçlandırma çalışmaları yapılmış,
  10. Marmara Bölgesi Depremi'nde, depremzedelere her türlü yardım için hare­kete geçilmiş, bu vatandaşlarımıza yiyecek, içecek ve giyim yardımları ile İstanbul İli'nde barınabilme hususunda gereken yardımlar yapılmış,
  11. Bozkır'la ilgili derneklerle kültürel, eğitim ve etkinlikler alanında işbirliği yapılmıştır.